Vælg det rigtige pulsur
Pulsuret er genialt, når du vil optimere din træning, så du ved, om du reelt træner hårdt nok. Det kan også hjælpe med at fortælle dig, om du starter for hårdt ud på din løbetur, så du undgår at brænde ud undervejs. At træne med et pulsur er både udfordrende, motiverende, resultatgivende og sjovt.
Tænk over dit behov inden du vælger, så du får et pulsur, der ikke er mere kompliceret end du har brug for, eller modsat at du ikke ender med et ur, der skal skiftes inden for nærmeste fremtid.
3 typer af pulsure
Et pulsur er ikke kun et pulsur. Der findes mange forskellige slags, men grundlæggende er der
tre typer af pulsure:
- Fitnessure
- Løbe- og cykleure
- Multisportsure (tri, kajak, roning mm)
Se hele vores udvalg af Polar pulsure her.
1. Fitnessure
Træner du hjemme eller i fitnesscenteret er et fitnessur idéelt. Fitnessuret er alle dem, der hedder noget med FT i Polar-serien. Fitnessuret er det mest simple, og her får du en oversigt over de største forskelle på fitnessmodellerne:
Basal model såsom Polar FT2
- Ur-funktion, puls, træningstid.
- Pulszoner: forskellige zoner giver forskellige træningsfordele.
- Gennemsnitspulsen og maxpulsen for et træningspas
- Maxpuls bestemmes ud fra alder, hvilket er præcis for 80% af befolkningen. De resterende 20% afviger og kan ikke bruge aldersbetinget puls.
Det næste modeltrin – Polar FT4
Kan det samme som basale modeller, og i tillæg:
- Mulighed for at indtaste din egen maxpuls. For 20% fungerer aldersbaseret maxpuls ikke
- Kalorieberegner.
Topmodellerne –Polar FT7, FT60 og FT80
Kan det samme som foregående modeller, og i tillæg:
- Opkobling til PC og Mac – Træningsanalyse og træningsprogrammer via polarpersonaltrainer.com (med overførselstilbehør).
- Konditionstest
- Mulighed for GPS (FT60 og FT80)
Mulighed for GPS – træner du udendørs?
Nogle fitnessure giver mulighed for tilkøb af GPS såsom FT60 og FT80. Overvejer du GPS, kan det være en ide at kigge på løbeure, da du kan købe pakkeløsninger, der indeholder GPS fra starten, og det er en billigere løsning. GPS funktionen kan du altid fravælge at bruge, indtil du får lyst til at afprøve det. Et pulsur kan aldrig blive for kompliceret, da du selv vælger hvilke funktioner, du bruger. Men det er ærgerligt, hvis du skal udskifte uret efter kort tid, fordi du vil noget mere.
2. Løbe og cykleure
Træner du udenfor, og ønsker du at tracke dine bevægelse, så er et løbe- eller cykelur et godt valg. De kan det samme som fitness ure og mere til. Du tilpasser uret med ekstraudstyr, så du enten har løbeur, cykelur eller noget helt tredje.
Løbeuret
Løbeuret kan tilkobles:
- GPS (er indbygget i nogle modeller)
- Skosensor
Cykeluret
Cykeluret kan tilkobles:
- Kadencesensor
- Hastighedssensor
- GPS (er indbygget i nogle modeller)
Går du lidt op i pris kan du også få et cykelur med wattmåling.
GPS til løb og cykling
Sæt uret sammen med en GPS, og registrer din tur. Du måler højdemeter, distance, hastighed, og løbeeffektivitet og får en rutevisning via polarpersonaltrainer.com. Med en GPS kan du bruge uret som både løbeur og cykelur.
Skosensor til løb
Med en skosensor får du ikke en rutevisning på web eller højdemeter. Men du får et løbeur, der måler afstand, skridtlængde, hastighed og løbeeffektivitet.
Kadencemåler eller hastighedssensor til cykling
En kadencemåler er idéel, hvis du cykler. Den sættes på cyklen og måler din kadence dvs. cykelomdrejninger per minut, både nuværende og gennemsnitlig for turen. På den måde får du helt styr på din cykelteknik og kan sammenligne fra gang til gang. Hastighedssensor kan bruges på cyklen til at måle nuværende, maksimal og gennemsnitlig hastighed på turen.
Skosensoren til løbeuret og hastighedssensoren til cyklen giver den mest præcise måling af distancen sammenlignet med GPS. Hvis du fx. løber om et hjørne, kan en GPS godt skære hjørnet væk, det gør de andre to ikke.
Polar RC3 – det klassiske løbe- og cykleur
RC3 har alle de nødvendige funktioner til løb og cykling i ét og samme ur. Indbygget GPS og genopladeligt batteri. USB overførsel til computer. Som det eneste pulsur fra Polar er det ikke vandtæt, men det kan godt tåle en løbetur i regnvejr.
3. Multisportsuret
Dyrker du triatlon eller en anden blanding af sport, hvor pulsuret skal i vand eller risikerer at komme under vand, bør du vælge et multisportur eller triur . Det er kendetegnet ved både at kunne kobles op til GPS, kadencemåler, hastighedssensor og skridtsensor, og det kan bruges under vand. Det er et cykel-/løbe-/svømme- eller kajakur.
Dyrker du fx. triatlon, hvor uret skal kobles op med både GPS og evt. kadencemåler, så kan du få ure med : Sportsprofiler, så du kan koble den op med forskellige sensorer:
- RCX3 har én profil for løb, to for cykling samt en anden sport. RCX bogstaverne i multisportsure står for (R)unning, (C)ycling & (X)Cross Training.
- Går du lidt op i pris til RCX 5, kan du selv tilpasse sportsprofiler og visning af træningsdata. Og det er endnu nemmere at dyrke multisport såsom triatlon, da du ved et tryk kan skifte fra en sport til en anden.
- Det ultimative ur er det nyeste V800, der dur til alle sportgrene, har indbygget GPS og er første multisportsur med GPS og pulsmåling under vandet. Strokemonitor osv. Det har også indbygget aktivitetsmåler, der måler skridt, kalorier osv gennem hele dagen.
Det behøver ikke være svært at komme i gang. For at kunne bruge pulsuret optimalt bør du kende din maxpuls samt din hvilepuls, men den måler uret selv. Derefter vælger du dit træningsmål og træner med den intensitet, som det målet foreskriver. Læs mere om hvordan du kommer i gang her.
Uret kan aldrig blive for kompliceret, da du selv til- og fravælger hvilke funktioner, du vil bruge.
Er pulstræning ikke for dig, så er der en anden måde at måle dine daglige aktiviteter ved Polar aktivitetsmåler.
2 thoughts on “Hvilket pulsur skal jeg vælge? De bedste pulsure”