Nogle løbere tager løbeskoene på og tonser af sted med det resultat, at de ”går døde” lynhurtigt. Det er både demotiverende, og i værste fald kan det resultere i skader. Så i stedet for at træne hårdt, bør du træne smart, og det kan du med et pulsur. Så ved du hvornår du skal løbe hurtigere, og hvornår du skal sætte farten ned. Når du bruger et pulsur under løb får du en objektiv vurdering af din træningsintensitet frem for den subjektive mavefornemmelse.
Pulsur på korte distancer
Løber du kortere distancer hjælper pulsuret til, at du arbejder med høj nok intensitet til at få det optimale ud af træningen. Og løber du langt, hjælper pulsuret med at sætte det rette tempo, så du når i mål. Når du løber efter din puls, er det nemmere at ramme den rette intensitet, og er med til at sikre, at du hverken over- eller undertræner.
Puls under langdistanceløb
Løber du langt, så er det vigtigt at starte ud i det rigtige tempo og holde det. Nogle vælger at løbe efter en bestemt hastighed, hvilket kan være farligt, fordi du vælger at overhøre din krops signaler og kører det samme tempo, uanset om du er uoplagt, småsyg, løber i modvind, i kuperet terræn eller fladt osv. Pulsen følger din krops tilstand, men det gør hastigheden ikke nødvendigvis. Når du vælger at følge en bestemt hastighed risikerer du at ramme enhver løbers mareridt, muren. Ved at måle din puls under løb, lærer du din krop bedre at kende. Du finder ud af hvilken pulszone, du bør arbejde indenfor for at gennemføre en given distance.
Pulsur til motionisten
Et løbeur med puls er ikke kun til den seriøse udøver, der vil forbedre tider eller løbe halv- og helmaraton. Det er også til løberen, der vil i bedre form og måske smide et par kilo. Løbeuret hjælper til at forbedre formen hurtigere og motiverer til at give den en tand ekstra på løbeturen. Nogle løbere falder i den fælde at vælge det samme tempo gang på gang, og møder du dem seks måneder senere, er det samme rute og samme tempo. Det bliver man hverken en bedre løber af eller synderligt slankere. I al slags sport, og det gælder også i løb, skal du bevæge dig fremad for at udvikle dig.
Hvordan skal du bruge pulsur under løb
For at kunne bruge pulsuret er det vigtigt, at du kender din hvilepuls, men især din maxpuls. Uden maxpulsen mister pulsuret sin berettigelse. Det er ikke indviklet eller raketvidenskab at finde sin maxpuls og hvilepuls. Når du kender din maxpuls, skal du vælge din træningsintensitet. For langt de fleste gælder det om at træne så hårdt som muligt i så lang tid som muligt, men træningsmålet, tid til rådighed, træningsform og motivation har også stor indflydelse herpå.
Når du træner ved forskellige intensiteter dvs. i forskellige pulszoner, så giver det forskellige resultater. Højere intensitet øger konditionen og styrker det centrale kredsløb (lunger og hjerte). Lavere intensitet er med til at styrke det perifere kredsløb og øger udholdenheden. Når du løber efter din puls, har du godt styr på dit udbytte af træningen.
Træningsmål – 30 minutters løb
Har du eksempelvis 30 minutter til rådighed, så gælder det om at træne så hårdt som muligt. 30 minutter er ikke længe nok til at træne udholdenhed ved lav intensitet. Har du endnu ikke formen til at kunne træne i 30 minutter ved høj intensitet, så lav træningen om til intervaltræning. Veksl mellem intervaller med høj intensitet og pauser ved lav intensitet eller gang.
Træningsmål – nybegynder
Er du lige begyndt at løbe, eller er du i begrænset løbeform, så skal kroppen vænne sig til belastningen. Løb er hårdt for kroppen, da du lander med 2 gange din egen kropsvægt. Det styrker sener, led og knogler, men kan også resultere i skader, hvis du ikke træner smart. Som utrænet løber er intervaltræning bestående af en vekslen mellem løbeintervaller, ved moderat/høj løbe puls og gang, det bedste.
Træningsmål – langdistance
Er dit mål at løbe langt. Er dit mål at løbe langt er det rigtig godt at tage nogle længere ture ved moderat intensitet hvor din krop lærer at tilpasse sig de lange distancer og blive mere udholdende. Men indlæg også kortere og mere intensive træningspas, som øger konditionen og hastigheden når du løber.
Træningsmål – vægttab
Er dit mål at tabe dig, så gælder det både om at forbrænde mange kalorier, mens du træner samt øge efterforbrændingen. Det opnås med højintensiv træning. Glem alt om fedtforbrændingszonen. Den gør muligvis, at du forbrænder en højere procentdel af fedt under træningen, men med en højere intensitet forbrænder du flere kalorier under træningen og alt i alt mere fedt. Som bonus øger du efterforbrændingen ved højintens træning, så selv når du går hjem og lægger dig på sofaen, så bliver du ved med at forbrænde kalorier.
Uanset hvad dit mål er med din løbetræning, så kan måling af puls under løb hjælpe dig i mål. Find den løbe puls i skemaet nedenfor, som passer til dit træningsmål.

Hvordan skal du bruge pulsur før og efter løb
Løb med pulsur giver en masse data på dit løb. Nogle løbeure giver mulighed for mere data end andre. Til nogle hører der endda online dagbogsfunktion med, så du kan følge din fremgang og analysere dine data på computeren. Og netop det at analysere dine data hjælper dig til at træne mere målrettet og tilrettelægge de næste træninger, så du får det optimale ud af de kilometre du tilbagelægger. Bruger du gps får du endnu flere data, og kan evt. se din rute på et kort med både distance og højdemetre.