Slidgigt i knæ kan behandles med træning

Skrevet af Sundhed med Mening, Fysioterapi i Aarhus

Slidgigt er en kronisk degenerativ ledsygdom, hvor brusken gradvist nedbrydes. Slidgigt kan desværre ikke kureres, men ved hjælp af den rette behandling kan symptomerne i mange tilfælde mindskes. I dette blogindlæg vil Benjamin Ringgaard, som til dagligt arbejder hos Sundhed med Mening som fysioterapeut i Aarhus, sætte fokus på træning, når man har slidgigt. Han vil også komme ind på, hvordan de bruger Abilicas BalancePad Maxi for at øge sværhedsgraden i træningen.

Hvorfor virker det at træne?
Når vi styrketræner, øger vi vores styrke i musklerne. Dette sker når vi udsætte muskulaturen for en belastning, som er så hård, at vi kun kan gøre en given bevægelse/øvelse 15 gange, før vi må holde en pause. Hvis du har slidgigt i et knæ, har du brug for stærke muskler omkring knæet til at aflaste ledet fra uhensigtsmæssige tryk og vrid, og de stærke muskler kommer igennem træning.
Styrketræning og neuromuskulær træning er de to træningsprincipper, som har vist sig at have bedst effekt ved slidgigt.

Hvordan skal man træne?
”GLA:D” står for ”Godt Liv med Artrose i Danmark” og er et træningskonceps, der er udarbejdet til mennesker med slidgigt.
På gigtforeningens hjemmeside kan du finde træningsprogrammer og øvelsesfilm, som gennemgår træningen. Det anbefales, at du træner to gange om ugen, og du kan forvente at træne seks uger, før du kan forvente en mærkbar forbedring.

Ablica BalancePad Maxi
I klinikken er vi glade for Abilica BalancePad Maxi. Balancepuden bruger vi i GLA:D træningen når vi skal træne styrke og neuromuskulær træning. På gigtforeningens hjemmeside vil du kunne se, hvordan balancepuder bliver brugt til at øge sværhedsgraden i øvelserne.
Her vil vi vide 2 eksempler på gode knæøvelser med balancepuden.

1. Tilbageglid
Dette er en øvelse, hvor du har fokus på ”korrekt” knæstilling i den fod, der er på balancepuden. Vægten holdes på den forreste fod mens du går ned i knæ og glider bagud med den anden fod.

Slidgigt-tilbageglid

2. Balance på ét ben
Her står du på ét ben og bøjer og strækker kontrolleret det ben du står på. Igen er der fokus på ”korrekt” knæstilling.

Begge øvelseseksempler træner styrke og neuromuskulær træning.

Slidgigt-blalance

Hvad er neuromuskulær træning?
Det er vigtigt at dine led bevæges i en neutral bane. Det betyder at hofte, knæ og fod følger samme lodrette linje. Hvis hoften og foden har samme lodrette linje, men knæet er presset indad, vil knæet blive belastet uhensigtsmæssigt. I neuromuskulær træning, træner du netop dette, at holde dine led i en neutral bane. Hvis man ønsker udfordring er en Bosubold eller Ablicas BalancePad Maxi et rigtig godt redskab.

Inspiration:
https://www.gigtforeningen.dk/traening-ved-slidgigt-artrose-i-hofte-og-knae/

http://sundhedmedmening.dk/slidgigt-artrose/

Referencer:
Schibye, Klausen. 2012, ”Muskler” i Menneskets Fysiologi – Hvile og arbejde, Fadl’s forlag, København, s. 173

Beyer, Lund, Klinge. 2012, ”Artrose” i Træning – I forebyggelse, behandling og rehabilitering, Munksgaard, København, s. 251