Træningsudstyr til hjemmet

I artiklen gennemgår vi, hvordan du finder træningsudstyr til hjemmet uanset budget og plads. Vi ved at det kan være svært at gå  i gang med træningen, og afstanden fra sofaen ud over dørtærsklen kan føles uendelig lang. Er motivationen for at tage i træningscentreret blevet for lille, så findes der mange gode muligheder for at træne hjemme. Brug nogle kroner på at lave dit eget træningscenter og kom i topform inden for husets fire vægge.

 

Vejledning – træningsudstyr til hjemmet

Sparsomt med plads – lille budget

Det er ikke meget træningsudstyr til hjemmet, du behøver for at kunne lave en effektiv hjemmetræning og holde dig i form. Selv med et lille budget kan du nå langt.

Håndvægte

Det klassiske træningsudstyr til hjemmet er et sæt håndvægte, og det er ikke uden grund. Det er et uundværlig redskab, når du vil træne hele kroppen, og muligheden for at skabe variation i træningen er stor. Der findes mange forskellige slags håndvægte, både faste og fleksible. Det billigste alternativ er de fleksible med vægtskiver på. Her kan du nemlig variere vægten lynhurtigt, afhængig af om du træner arme eller ben. Et sæt håndvægte fylder minimalt.

Sjippetov

Sjippetovet er nok det mindste konditionsudstyr, der findes. Men det er enormt effektivt – bare 10 minutters sjipning forbrænder lige så mange kalorier som 15 minutters almindelig jogging! Og det gør underværker for kondi, ben, baller og arme. Du kan bruge sjippetovet som opvarmning eller mellem styrkeøvelser for at holde pulsen høj og forbrændingen i top.

lillebudget_lilleplads
Med få penge og lidt plads kan du træne hele kroppen effektivt

Fitnessbold

Fitnessbolden giver mulighed for et hav af øvelser med egen kropsvægt. Derudover tilsætter bolden et balanceelement der gør, at  alle de små støttemuskler bliver sat på arbejde, og især kernemuskulaturen bliver trænet. Derfor er øvelser på en bold mere effektive end gulvøvelser.

Træningselastik

En træningselastik fylder ingenting, men er en effektiv lille sag, der  sætter ekstra belastning på mange øvelser såsom armbøjninger og sidesteps. Og så er den god til at fange gluteus medius, som er den muskel, der giver den gode slags fylde på bagdelen.

Ekstra belasting på armstrækkere med en træningselastik

 

 

Lidt mere plads – lidt større budget

Hvis du har lidt flere penge til træningsudstyr til hjemmet kan du få flere træningsredskaber som giver mulighed for mere varieret træning. Her er nogle af de bedste til mellembudgettet.

Slyngetræning, slyngetræner, TRX

Kært barn har mange navne, og det er hvad slyngetræneren er. Den bliver mere og mere populært hele tiden. Det er nemt at tilpasse belastningen til dit niveau, og så kan du lave øvelser for hele kroppen. Du træner styrke, balance, og kernemuskulaturen. Slyngetræning er nem at sætte op i enten en bjælke, i en krog i loftet eller i døren med en strop.

Kettlebell

Kettlebell-træning er fabelagtig alt-i-en træning. Du opbygger styrke, koordination og udholdenhed. Du træner funktionel styrketræning, der sætter forbrændingen i vejret. Du kan komme i form med så lidt som 10-20 minutter 3-4 gange om ugen. De fleste starter med en kettlebell på 8 kg, men du udviklinger dig ret hurtigt, så 8 + 12 kg er et rigtig godt startsæt. Bliver 8 kg for tung til fx. skulderpres, kan du i starten bruge benene som hjælp eller vælge en på 4 kg.

mellembudget_mellemplads
Med lidt flere penge og plads kan du hurtigt få mere variation i træningen

Dørribbe

Med en Dørribbe, såsom Iron Gym, kan du træne alle former for kropshævninger, og det er et godt redskab til træning af overkroppen. Den kan lægges på gulvet til armstrækninger og dips eller sættes op i dørkarmen til kropshævninger. Det smarteste ved denne form for dørribbe er, at den kan hænges op uden skruer.

Stepbænk og Pumpset

Med en stepbænk træner du kondition og koordination på et minimum af plads. En stepbænk er også god til styrketræningsøvelser. Har du en vægtstang eller håndvægte kan du træne hele kroppen med alt fra brystpress, triceps kick-backs og dips samt mange flere øvelser.

vægtstang-og-stepbænk

 

Masser af plads – stort budget

Har du masser af plads, og er du ikke afhængig af at kunne pakke træningscentret sammen under sengen, så er der masser af muligheder. Du har måske endda et helt rum til træningsudstyret. Har du samtidig et stort budget, så kan du næsten lave et træningsrum, som du kender fra træningscenteret.

styrke_stortbudget_megetplads
Styrketræning på det store budget – frivægte versus maskine

Træningsbænk og vægtstang

Med en vægtstang og en træningsbænk kan du løfte tungere end med håndvægte. Med træningsbænken kan du lave bænkpres, fransk pres, og sætter du vægtstangen på gulvet kan du dertil lave dødløft og roning. Nogle træningsbænke til hjemmetræning giver også mulighed for at træne ben, og du kan tilkøbe mulighed for nedtræk og curlbræt.

Multistation

Er du mere til træningsmaskiner fremfor frivægte, så er en multistation en god mulighed, hvis du har plads. Med en multistation har du næsten alle styrkemaskinerne fra centeret i én og samme maskine. Du kan træne alt fra bænkpres, skulderpres, nedtræk, roning mm. Der findes endda multimaskiner, hvor I kan træne flere på en gang.

kondition_stortbudget_megetplads
Konditionstræning på det store budget

Løbebånd

Træningseffekten ved løb er høj, og løb giver både bedre kondition og en høj forbrænding. Har du plads til et løbebånd, så er det uden tvivl det mest effektive konditionsudstyr. Du har både styr på tid, hastighed og distance på løbebåndet og kan selv styre både stigning og din fart. Du kan løbe uden hensyn til tid, årstid og vejret. Løbebånd i centrene koster op mod 100.000 kr, men du kan finde rigtig gode løbebånd til hjemmetræning til omkring 10-20.000 kr.

Romaskine

Løb er hårdt for knæ, hofter samt ryg og er du ikke i stand til at løbe, er en romaskine et godt alternativ. Hele kroppen trænes samtidig med at konditionen forbedres.

Indendørs cykel

Er pladsen ikke til et løbebånd eller romaskine, så fylder en indendørs cykel faktisk ikke så meget. Du kan cykle indtil sveden pibler af dig, og åndedrættet stikker af. Der findes to typer som umiddelbart ser lidt ens ud, men som er ret så forskellige; motionscyklen og spinningcyklen.

Motionscykel eller spinningcykel - hvilken er bedst
Motionscykel eller spinningcykel