Fordelene ved romaskinen

Du behøver ikke at ro på eliteplan for at høste alle fordelene ved roning.

Romaskinen er det cardioudstyr der træner flest muskler i kroppen. Roning hjælper på din udholdenhed, din styrke og toner musklerne. Roning giver endda nogle overraskende fordele for dit hjerte og lunger.

Roning er træning for hele kroppen

Det er en almindelig misforståelse, at roning kun træner og bliver udført med armene. I virkeligheden er roning en træning for hele kroppen, der bruger 86 procent af kroppens muskler. (1)

Ifølge American Fitness Professionals Association (AFPA) består roning af 65 til 75 procent benarbejde og 25 til 35 procent overkropsarbejde.

De vigtigste muskelgrupper, det er målrettet mod er:

Øvre ryg, bryst muskulatur, arme, de centrale og skrå mavemuskler.

Roning er også kendt for at styrke benmusklerne, herunder:

Forlårs muskulaturen, baglårs muskulaturen, læg muskulaturen og ballemuskulaturen.

Roning er godt for folk på alle fitnessniveauer

En af fordelende ved roning er, at det er det man kalder for ”low entry level”, hvilket betyder, at det er let for alle at komme i gang med. Det kræver med andre ord ikke et bestemt fitnessniveau for at træne på med romaskinen, og teknikken er hurtig at lære.

Læs her hvordan du ror med korrekt ro-teknik.

Det er en ”low-impact” sport/øvelse

Med roning forbrænder du mange kalorier uden at lægge ekstra stress på dine led. Det giver dig mulighed for at kontrollere bevægelse og tempo, og er er derfor en god træningsform, hvis du har småskader eller skal genoptræne.

Roning anbefales faktisk også som en god træningsmulighed for mennesker med tidlige stadier af slidgigt. En undersøgelse fra 2014, hvor 24 personer blev testet over 8 uger, viste, at led momenter eller drejninger i albue, skulder, lænd og knæ forbedrede sig med 30 procent.

Det samme kan ikke siges om ”high impact” øvelser, såsom eksempelvis løb. Især løb på asfalt kan være rigtig hårdt for leddene, da man får stød op igennem kroppen. Vil man gerne mindske disse stød kan man f.eks. vælge løb på løbebånd, hvor du sikrer dig at det er et bånd med god affjedring.  

Det er godt for hjerte og lunger

Som konditionstræning styrker roning det kardiovaskulære system, som inkluderer hjerte, blodkar og blod. Det kardiovaskulære system har ansvaret for at transportere vigtige materialer, såsom næringsstoffer og ilt, gennem kroppen.

Da roning er en så intens træningsform, hvor alle muskelgrupper er i brug, skal hjertet arbejde hårdt for at transportere mere blod til kroppen. Dette kan forbedre hjertestyrken, og kan være gavnligt for dem, der har eller kan være i risiko for hjerteproblemer.

Det er et godt alternativ til løbebånd eller crosstrainer

Når det kommer til træningsmaskiner, er romaskinen i mange år blevet overset. Der er heldigvis kommet meget mere fokus på romaskinen de sidste par år, og alle de fordele den har i forhold til meget andet cardioudstyr.

Eksempelvis fokuserer løbebåndet primært på underkroppen, mens romaskinen giver en træning i hele kroppen. Mens romaskine og crosstraineren begge arbejder på den øverste og nedre halvdel af kroppen, arbejder romaskinen også mavemusklerne ved hvert ro-tag.

Der er også andre vigtige forskelle at bemærke, især når det kommer til at eje en maskine. Da mange romaskiner kan foldes op eller rejses på højkant, kan du gemme den væk, når du ikke bruger den. Dette er en reel fordel for dem, som ikke har meget plads i hjemmet.

Hvis du bor i en lejlighed, hvor der kan bo folk under dig, er en romaskine også meget mere støjsvag end et løbebånd.

Romaskiner har også en tendens til at være mere overkommelige, både trænings og prismæssigt, end løbebånd.

Opsummering – 10 årsager til at vælge en romaskine

1. Effektiv aerob træning – Fordelene ved regelmæssig aerob træning inkluderer vægttab, øget udholdenhed og et stærkere immunsystem. Fordi det kræver brug af så mange store muskelgrupper, er en romaskine en effektiv måde at hæve din puls på og øge dit iltindtag til en effektiv cardio-træning.

2. Vægttab – Regelmæssig træning på en romaskine kan hjælpe dig med at forbrænde kalorier, tone muskler og give dig øget energi. Træning på en romaskine forbrænder i gennemsnit 600 kalorier i timen. Det er mere effektivt end mange andre hjemmetræningsmaskiner på markedet.

3. Træning i overkroppen – Som du måske forventer, giver romaskiner en fantastisk træning i overkroppen. Når du roer træner du øvre del af ryg, skuldrene, den store rygmuskel (latisimus dorsi). Ud over din bagside giver romaskiner også en dejlig træning til dine biceps samt mavemuskler, som hjælper dig med at udvikle en stærkere kerne.

4. Underkropstræning – Måske er en af ​​de bedste fordele ved træning på en romaskine, at det også træner underkroppen. Faktisk mener roentusiaster at roning primært er en træning af underkroppen. De vigtigste benmuskler der er involveret er for lårene, men også legmuskler og ballemuskulaturen.

5. Cardio med ”low impact” – For dem, der er overvægtige eller har problemer eksempelvis led, kan træning med ”high impact” (eks. løb), medføre flere risici end fordele. En romaskine er et godt alternativ for dem, der ikke er i stand til at udføre vægtbærende øvelser, såsom løb, vandreture, gåture og yoga. Roningens bevægelse er naturlig og har lav indvirkning, hvilket lægger minimal belastning på leddene.

6. Øget udholdenhed – Træning på romaskine kan føles udmattende i starten, men de langsigtede fordele ved regelmæssig motion øger din udholdenhed og giver dig mere energi. Fordi roning er kardiovaskulær (træner hjerte og lungesystemet) og træner alle dine store muskelgrupper, er det et trin over mange andre typer træningsudstyr.

7. Praktisk – Du kan købe en romaskine til brug i dit eget hjem. Nogle gange er det mere udfordrende at motiveres til at træne end selve øvelsen. Med tilgængelig træning i hjemmet, kan det være nemmere at få det gjort. Der findes forskellige modeller og design, så du kan finde en der passer ind i dit hjem.

8. Overkommelig pris – Du behøver ikke ofre kvaliteten på din romaskine for at spare penge, da der er mange modeller og typer af romaskiner, i mange forskellige prisklasser. Der er for det meste adgang til en romaskine i træningscentre, men hvis roning er din vigtigste form for motion, kan du spare penge i det lange løb ved at have en hjemme.

9. Let at bruge – At træne på en romaskine er relativt let at lære og ideel til alle aldre og niveauer. Det er vigtigt at sikre dig, at du bruger den rigtige ro-teknik, når du træner. Det hjælper med at maksimere din træning og minimere risikoen for skader.

10. Det er sjovt! – Hvis træning er noget, du frygter, er det meget sværere at motivere dig selv til at gøre det. Fordi roning træner hele din krop, er det lettere at forblive engageret, mens du gør det. Derudover kan du udfordre dig selv ved at øge modstanden, når du bliver en mere erfaren roer.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Jakob Frandsen, Stud. Cand. Scient. Sport and Health Science

Er du i tvivl om hvilken romaskine du skal købe? Vi har et stort udvalg på webshoppen med romaskiner i alle prisniveauer og størrelser, så du kan finde en der passer perfekt til dit behov og ind i hjemmet. Du er også mere end velkommen til at kontakte os på tlf 70270279 eller på mail info@abilicaonlie.dk, hvis du har brug for råd og vejledning.

———————————————–

  1. Ingham SA, Carter H, Whyte GP, Doust JH. Physiological and performance effects of low- versus mixed-intensity rowing training. Med Sci Sports Exerc. 2008 Mar;40(3):579-84. doi: 10.1249/MSS.0b013e31815ecc6a. PMID: 18379224.
  2. Shin, K. Y., Choi, E. H., Lim, J. Y., Cho, A. R., & Lim, Y. H. (2015). Effects of Indoor Rowing Exercise on the Body Composition and the Scoliosis of Visually Impaired People: A Preliminary Study. Annals of rehabilitation medicine39(4), 592–598. https://doi.org/10.5535/arm.2015.39.4.592
  3. Kang SR, Yu CH, Han KS, Kwon TK. Comparative analysis of basal physical fitness and muscle function in relation to muscle balance pattern using rowing machines. Biomed Mater Eng. 2014;24(6):2425-35. doi: 10.3233/BME-141056. PMID: 25226943.